Zo kies je de juiste tennisbal

Hier vind je alles wat je moet weten over tennisballen om je aankoopbeslissing makkelijker te maken: soorten, verschillen, materialen, productie en meer.

De samenstelling van tennisballen

Er worden verschillende materialen gebruikt voor tennisballen, maar over het algemeen bestaan ze uit drie onderdelen:
  • Vilten ommanteling
  • Rubberen kern
  • Lucht- of gasvulling in de kern

Het vilt
Het vilt is belangrijk voor de prestaties van de tennisbal. Het materiaal en de verwerking ervan zijn belangrijke factoren die premium ballen onderscheiden van goedkopere versies. In de meeste tennisballen bestaat het vilt uit een mengsel van natuurlijke wol en synthetische nylonvezels. In premium ballen is het aandeel natuurlijke wolvezels bijzonder hoog en het vilt is bijna altijd geweven, terwijl het in de goedkopere ballen in de kampioenscategorie een hoger aandeel nylon heeft en wordt geproduceerd door middel van naaldponsen. Onder de kampioenschapsballen en in tennisballen zonder druk bestaat het vilt grotendeels of volledig uit nylonvezels en een naaldvlies.

De kern
De kern van tennisballen bestaat uit natuurrubber of synthetisch rubber. Het rubber wordt in halve bollen gegoten die, na uitharden en schuren, met lijm aan elkaar worden gelijmd tot een bal. Bij ballen met interne druk wordt tijdens deze productiestap lucht of gas in de kern gevuld. De kern van premium ballen is bijna altijd gemaakt van natuurrubber, dat wordt verkregen uit rubberbomen, terwijl de kern van andere tennisballen meestal wordt gemaakt van synthetisch rubber.

De vulling: lucht of gas
Bij tennisballen zonder druk worden de twee helften van de kern aan elkaar gelijmd zonder extra toevoer van lucht of gas. Ballen met interne druk daarentegen ontlenen hun stuitgedrag aan een extra toevoer van lucht of een gasmengsel, dat varieert per fabrikant. Er is geen vaste norm voor de interne druk, maar deze ligt meestal tussen 1,6 en 2,2 bar.

De verschillende categorieën tennisballen

Het is je misschien al opgevallen dat er veel verschillende categorieën tennisballen zijn. Maar hoe verschillen ze en welk type tennisbal is geschikt voor wie? We zullen deze vragen hieronder beantwoorden:

Interne drukkogels

ITF-Approved

Play & Stay

Coach's ballen

Toernooiballen

Tennisballen zonder druk

Ballen zonder druk gaan langer mee dan ballen met druk, waardoor ze bijzonder populair zijn voor gebruik bij trainingen of in ballenmachines. Door hun langere levensduur hoeven deze ballen veel minder vaak vervangen te worden dan andere tennisballen, wat een belangrijke reden is voor hun populariteit bij tennistrainers. Naast het kostenvoordeel hebben drukloze tennisballen ook bepaalde speeleigenschappen die ze ideaal maken voor training.  Bij drukloze ballen is alleen de rubberen hoes verantwoordelijk voor het stuitergedrag. Daarom is deze dikker dan die van drukloze ballen, waardoor drukloze tennisballen niet alleen zwaarder zijn, maar ook langzamer en minder hoog stuiteren. Vooral deze eigenschappen maken het voor beginners en onervaren spelers makkelijker om de bal onder controle te houden, daarom worden drukloze ballen vooral gebruikt bij trainingen. Maar zelfs als je veel speelt, zijn ballen zonder druk een goede keuze om kosten te besparen.
Naar de ballen zonder druk
In tegenstelling tot tennisballen zonder druk worden ballen met interne druk tijdens de productie gevuld met lucht of een gasmengsel, waaraan ze hun stuitgedrag ontlenen. Dit betekent dat er minder materiaal gebruikt hoeft te worden voor de rubberen hoes, waardoor ballen met interne druk lichter zijn dan ballen zonder druk. Daardoor zijn ze sneller en hebben ze een hogere stuit, waardoor ze de favoriete bal zijn voor toernooien. In de professionele sector worden sowieso alleen tennisballen met interne druk gebruikt. Ballen met interne druk hebben echter een kortere levensduur dan ballen met druk, omdat het rubberen omhulsel niet volledig luchtdicht is en de luchtdruk binnenin na verloop van tijd afneemt. Om binnendrukballen te beschermen tegen voortijdig drukverlies, worden ze geleverd in een persluchtpakket met dezelfde druk als in de tennisbal: meestal tussen 1,6 en 2,2 bar. Daarom sist het als je het blikje voor de eerste keer opent. Als je dit geluid niet hoort als je het opent, is het blikje waarschijnlijk beschadigd en moet je het omruilen, omdat de ballen dan niet de speeleigenschappen hebben die je verwacht.
Naar de interne drukkogels
Misschien is het je al opgevallen: Op sommige verpakkingen van tennisballen staat "ITF-Approved". Maar wat betekent dit? Eerst en vooral betekent het dat de tennisbal uitgebreid is getest om te voldoen aan de normen van de Internationale Tennis Federatie ITF. Het is dus een kenmerk van hoge kwaliteit. Alleen tennisballen die voldoen aan de specificaties wat betreft grootte, gewicht, stuit en kleur worden beschouwd als ITF-goedgekeurd. Alleen ITF-goedgekeurde tennisballen mogen worden gebruikt in officiële toernooien; andere ballen zijn niet toegestaan. Op toernooien worden alleen binnendrukballen gebruikt, maar in principe kan elk type tennisbal het ITF-keurmerk krijgen, mits aan de specificaties van de bond wordt voldaan.
Naar de iTF-ballen
Om het voor beginners en kinderen makkelijker te maken om met de sport te beginnen, heeft de Internationale Tennis Federatie (ITF) het Play & Stay concept ontwikkeld, gebaseerd op sportwetenschap en praktische methodologie. In de kern gaat het erom kinderen voorzichtig kennis te laten maken met tennis, waarbij de ballen en rackets meegroeien met de kinderen.

Je kunt meer te weten komen over Play & Stay tennisballen op onze speciale Info pagina
Over de Speel & Blijf ballen
Tennisballen voor trainers zijn bijzonder robuust en duurzaam, zodat ze niet zo vaak vervangen hoeven te worden en de materiaalkosten tot een minimum beperkt blijven. Trainingsballen kunnen zowel drukloos als gevuld met perslucht zijn. Ze zijn meestal uitgerust met een vilt van hoge kwaliteit en worden gekenmerkt door hun robuuste afwerking.
Naar de TrainerBalls
Toernooiballen zijn de officiële tennisballen voor verschillende toernooien. In onze online tenniswinkel kun je de officiële toernooiballen van alle Grand Slams krijgen, maar ook de tennisballen van de Duitse Tennis Federatie DTB en verschillende Duitse deelstaatbonden. Natuurlijk zijn deze ballen allemaal ITF-goedgekeurd en ideaal om je voor te bereiden op toernooien.
Naar de toernooiballen

Welke tennisbal is geschikt voor welk oppervlak?

Hoe een tennisbal zich van nature gedraagt, hangt ook af van de ondergrond waarop je speelt. Op klei zijn bijvoorbeeld andere eigenschappen nodig dan op een harde baan. Fabrikanten hebben hun eigen tennisballen ontwikkeld voor de verschillende ondergronden, zodat je voor elke ondergrond optimaal uitgerust bent.

Tennisballen voor de gravelbaan
In Duitsland en Europa is klei het meest gebruikte oppervlak voor tennisbanen. Speciale kleibaanballen zoals de Babolat Team Clay of de Dunlop Fort Clay zijn speciaal ontworpen om op deze ondergrond te spelen. Ze zijn iets sneller dan normale tennisballen, omdat klei langzamer is dan andere ondergronden. Daarnaast zijn clay court ballen uitgerust met speciale technologieën die een langere levensduur garanderen.  Kleibanen hebben vaak een bepaalde hoeveelheid vocht, daarom hebben kleibaan tennisballen een waterdichte coating op het vilt om te voorkomen dat ze te veel vocht opnemen. Hierdoor worden ze zwaarder en langzamer. Voor een goede zichtbaarheid en om de gele kleur langer te behouden, hebben clay court ballen vaak een kleurbehoudende coating.

Allcourt tennisballen
Zoals de naam al zegt, zijn all-court tennisballen in principe geschikt voor alle ondergronden. In Europa worden ze echter meestal gebruikt op hardcourt, beton of tapijt, omdat ze niet specifiek ontworpen zijn voor gravelbanen. Allcourtballen zijn vaak voorzien van een dikker vilt om hun duurzaamheid op hardere ondergronden zoals de Dunlop ATP. Als algemene regel geldt: hoe sneller het oppervlak, hoe langzamer de tennisbal moet zijn.

De premium bal van Tennis-Point

De combinatie van natuurrubber en geweven Engels vilt garandeert maximale prestaties en duurzaamheid. De Premium bal is het topproduct in het Tennis-Point assortiment. Hij gaat minstens 20 procent langer mee dan alle andere geteste merkballen. De bal is ook ITF-goedgekeurd en voldoet daarmee aan alle kwaliteitseisen voor gebruik in toernooien. Ontdek dat uitstekende tennisballen niet duur hoeven te zijn - met de Tennis-Point Premium bal!
Ben je op zoek naar een uitstekende tennisbal voor een eerlijke prijs?
Dan is de Tennis-Point Premium bal echt iets voor jou!
Naar het Premium bal