De duurzaamheid van tennissnaren

Hoe lang een snaar meegaat voordat hij breekt of zijn speeleigenschappen verliest, hangt af van verschillende factoren. De diameter speelt net zo goed een rol als de hardheid van de snaar. Met een beetje zorg kun je de levensduur van tennissnaren zeker verlengen, maar op een gegeven moment zal zelfs de best verzorgde snaar versleten zijn en vervangen moeten worden.
Ontdek onze tennissnaren

Snoerhardheid

STRINGVERZORGING VOOR EEN LANGE LEVENSDUUR

WANNEER MOET JE HET RACKET OPNIEUW BESPANNEN?

Invloed van de stroming

Een dunne tennissnaar (1,1 mm - 1,25 mm) zorgt voor meer spin en balgevoel, is gemakkelijker voor de arm en is elastischer. Het grote nadeel is dat deze snaren sneller breken en dus veel korter meegaan dan dikkere snaren. Snaren met een diameter van 1,25 mm of meer worden duurzamere snaren genoemd.
De hardheid van de bespanning hangt af van verschillende factoren: de keuze van de snaar, het racketmodel en de speelsterkte van de betreffende tennisser. Omdat natuurdarm- en multifilament snaren relatief elastisch zijn en snel spanning verliezen, worden ze over het algemeen harder bespannen dan andere snaren. Co-polyestersnaren hoeven niet zo hard bespannen te worden, omdat ze de elasticiteit niet zo snel verliezen. Rackets met een groot slagvlak en een dik profiel worden over het algemeen bespannen met een hoger snaargewicht dan rackets met een dun profiel, en als de ballen er vaak uitvliegen of de controle over het racket verloren gaat, is het racket waarschijnlijk te zacht bespannen. Bij twijfel is het echter altijd het beste om advies te vragen aan een specialist over de bespanninghardheid.
De levensduur van een snaar hangt niet alleen af van de keuze van de snaar, maar ook van de speelstijl en het onderhoud. Hitte, zonlicht, kou, vocht en defecte zeilringen zijn schadelijk voor de snaar, en extreme hitte en sterk zonlicht verminderen de hardheid van de spanning, vooral bij synthetische snaren. Daarnaast zorgt intens zonlicht voor veel spanning op de snaren, ze worden inelastisch en verhogen zo het risico op een tenniselleboog. De tennistas moet daarom indien mogelijk in de schaduw worden geplaatst. Kou kan de snaren verharden en ook leiden tot een tenniselleboog. Daarom moeten tennisrackets met synthetische snaren in de winter bij kamertemperatuur worden bewaard en bij lichte regen of een pas gestraalde baan moet de snaar goed worden gedroogd en indien mogelijk met een beetje snaarspray of olie worden besproeid. Belangrijk: Dit geldt vooral voor natuurdarmsnaren.
De periode waarin een snaar zijn optimale speelgedrag behoudt, hangt af van verschillende factoren zoals het type snaar, de snaarhardheid, de speelstijl, de weersomstandigheden, enz. Vuistregel: zo vaak als het racket per week wordt bespeeld, moet de snaar per kalenderjaar worden vervangen. Als je twee keer per week tennist, moet je de snaren ongeveer elke zes maanden vervangen. Uitzonderingen hierop zijn monofilament/polyestersnaren, die een maximale speeltijd van 5-6 uur hebben.